VOORKOMEN VAN STRESS

Kortdurende stress is helemaal niet verkeerd. Sterker nog: het maakt je alert en verbetert je prestaties. We kunnen  een beetje stress goed aan. Veel stress is schadelijk. Niet alleen maakt het je minder gelukkig, het heeft ook een negatieve invloed op talloze processen in je lichaam, waaronder je afweersysteem en je stofwisseling.

Daarnaast ligt een burn-out altijd op de loer als je niet tijdig ingrijpt en de stressvolle situatie aanpakt. Het aantal burn-outs is vanaf 2017 fors gestegen. Van de Nederlandse vrouwen zegt 15 procent een burn-out te hebben of te hebben gehad. Twee jaar geleden was dit nog 9,4 procent. Het aantal opgebrande of overspannen mannen steeg in diezelfde periode van 6 naar 9 procent. Mogelijke oorzaak voor dit verschil is dat vrouwen naast hun werk op veel meer borden tegelijk moeten spelen dan mannen.

Stress verminderen is niet zo moeilijk, het vereist wel discipline

TIPS OM (WERK)STRESS TE VOORKOMEN / TE VERMINDEREN

Richt je op wat je wel kunt beïnvloeden

Op veel gebeurtenissen op het werk en thuis hebben wij geen invloed. In plaats van hier gestrest van te raken, kun je je beter richten op datgene waarop je wél invloed hebt, zoals de wijze waarop je omgaat met deze gebeurtenissen.

Iedereen kijkt met een bepaalde bril naar de wereld om zich heen. Deze bril kan leiden tot heel wat spanning. Oefen om dezelfde situaties eens te bekijken door de ogen van iemand anders. Verwacht je niet teveel of onrealistische dingen? Leg je jezelf geen te hoge normen op?

Leer ‘nee’ zeggen

Veel mensen zeggen steeds ‘ja‘ als iemand hen iets vraagt. Op korte termijn geeft dit een goed gevoel. Op lange termijn werkt dit negatief. Men kan immers niet al die beloftes houden. Het gevolg daarvan is overbelasting en spanning.

Vaak zit ‘nee’ niet in je woordenboek. Je wilt iedereen tevreden houden en aardig gevonden worden. Voor ‘nee’ zeggen moet je dus een hele goede reden hebben, toch? Nee dus. Als jij ‘nee’ denkt, moet je ‘nee’ doen. Anders loop je jezelf voorbij. Leg uit waarom je nee zegt en niemand zal het je kwalijk nemen.

Neem controle over je gedachten

Pak een vel papier en schrijf op welke zaken er op dit moment allemaal spelen in je leven. Waar ben je allemaal mee bezig? Over welke projecten en taken probeer je je aandacht op dit moment te verdelen?

Door even je hoofd leeg te schrijven krijg je overzicht. En dit overzicht geeft je controle. En dat helpt stress verminderen.

In je hoofd worden taken en gedachten gekoppeld aan emoties. Hierdoor worden ze meestal uit proportie getrokken. Taken die totaal niet belangrijk zijn houden je de hele dag bezig terwijl de echt belangrijke dingen blijven liggen.

Slaap voldoende

Na een goede nachtrust ben je energieker en kun je beter met problemen en uitdagingen omgaan. Probeer steeds acht uur te slapen. Een vast dag-nachtritme en de avond rustig afbouwen helpen  hierbij (ontspannen, geen mobiel en televisie).

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging helpt om stress te verminderen. Concentreer je tijdens het bewegen zoveel mogelijk op de activiteit: Wat voel je? Wat zie je? En wat hoor je? Zo voorkom je dat je aan je werk gaat denken en maak je je hoofd echt leeg.

Goed gedoseerde lichamelijke activiteit is een goede manier om de vrijgekomen energie af te reageren. Een vast moment afspreken met anderen helpt om vol te houden.

Beperk het gebruik van alcohol, koffie, suiker en eet gezond

Als je gestrest bent is je lichaam uit balans. Doordat je hormonen uit balans zijn kun je extra trek krijgen in zoetigheid en ongezonde snacks. Probeer deze verleiding te weerstaan als je snel uit deze situatie wilt komen en stress wilt verminderen.

Voed je lichaam met een evenwichtig en gezond eetpatroon en probeer suiker te vermijden. Dat betekent dat je beter kunt afzien van snoep, wit brood, alcohol en frisdranken. Daarnaast is ook caffeine in tijden van stress een hele slechte keus, omdat dit de aanmaak van het stresshormoon cortisol stimuleert.

Vul vitaminetekorten aan

Een gestrest lichaam verbruikt vitaminen en mineralen in een verhoogd tempo. Daarom is het belangrijk om extra oplettend te zijn op vitaminetekorten.

Het kan slim zijn om extra te letten op je inname van o.a. vitamine c, magnesium, calcium en vitamine B. Door je voeding aan te vullen met verse groenten, ongebrande noten, zaden en volkoren producten kun je je lichaam blijven voorzien van deze belangrijke voedingsstoffen zodat je lichaamsprocessen ook onder stress goed blijven functioneren.

Zorg voor ontspanning

Het lichaam is goed bestand tegen een kortdurende stressreactie. Als korte periodes van stress afgewisseld worden met ontspanning komt het lichaam weer tot rust. Plezier maken en lachen zijn gezond. Ze verbeteren onze contacten, vergroten onze veerkracht én verminderen stress. Ga op zoek naar dit soort momenten. Wie of wat maakt je aan het lachen of met wie of wat maak je plezier? En hoe kun je ervoor zorgen dat deze momenten vaker voorkomen?

Regelmatig bewegen helpt je met stress omgaan, en helpt stress verminderen. Als reactie op stress produceert je lichaam het hormoon adrenaline. Door lekker te gaan bewegen kun je dit hormoon op een praktische manier afbreken. Je zult merken dat zo’n drie kwartier matig tot intensief bewegen je heel veel goed zal doen.

Mediteer en let op je ademhaling

Gebruik meditatie als medicatie. Wanneer je een beetje tot rust bent gekomen dan kan meditatie je verder helpen bij het stress verminderen.

Meditatie begint bij de ademhaling. Word je bewust van je ademhaling, en voel hoe je in tijden van stress hoog en oppervlakkig ademhaalt. Als je het gevoel van stress wilt verminderen, haal dan rustig en diep adem via je buik.

Vervolgens kun je in een rustige omgeving gaan zitten of liggen, en je tien minuten lang proberen te focussen op je ademhaling. Dat is in het begin lastig, maar het wordt iedere keer makkelijker.

Door te mediteren verlaag je je hartslag, verminder je de aanmaak van stresshormonen, verlaagt je bloeddruk en wordt je geest helderder.