Veel verschillende situaties kunnen stress veroorzaken. Een hoge werkdruk is een vrij bekend voorbeeld, maar ook ziekte of overlijden van een naaste kan voor veel stress zorgen. Toch is niet iedereen even gevoelig voor stress. Dit heeft te maken met de balans tussen de draagkracht die je hebt en de draaglast die je te verduren krijgt. Als je een hoge draagkracht hebt, kun je meer of grotere stressvolle situaties aan dan iemand die een lage draagkracht heeft.
Eigenschappen die je kwetsbaarder maken voor stress zijn:
OORZAKEN STRESS IN HET DAGELIJKSE LEVEN
- Het overlijden van een geliefde
- Echtscheiding
- Werkeloos raken
- Toename financiële verplichtingen
- Trouwen
- Verhuizen
- Chronische ziekte of letsel
- Emotionele problemen (depressie, angst, woede, verdriet, schuldgevoel, een laag zelfbeeld)
- De verzorging van een oudere of ziek familielid
- Traumatische gebeurtenis, zoals een natuurramp, diefstal, verkrachting of geweld tegen u of een geliefde.
STRESS VANUIT JEZELF
Het kan ook dat de spanning verantwoordelijk voor stress vanuit jezelf komt en niet door factoren buitenaf veroorzaakt wordt. Met name het zorgen maken levert dan de stress op. Draaglast en draagkracht dienen elkaar in evenwicht te houden. De positieve dingen zullen ervoor zorgen dat de negatieve dingen niet zo’n grote impact hebben op ons leven. Als die balans uit evenwicht raakt voor een korte periode kan dit doorgaans niet zoveel kwaad. Mocht je echter een intense of lange periode meemaken waarin er (te)veel wordt gevergd van je draagkracht, kan dit voor een overmatig stressniveau zorgen. Op dat moment is het nuttig om hulp in te schakelen en stress actief aan te pakken. Dit kan door bijvoorbeeld je positieve elementen in je leven te verhogen of, als je stress al wat verder gevorderd is, een behandeling zoeken om actief aan de slag te gaan met je stress.
Heb je al een tijd lang last van stress en heb je het vermoeden dat je last van één van bovenstaande problemen hebt? Doe dan de zelftest. De test geeft je een duidelijk beeld of je mogelijk last hebt van psychische problemen.
OORZAKEN STRESS STUDENTEN
Onder studenten neemt de druk aanzienlijk toe zo blijkt uit diverse onderzoeken en de oorzaak ligt niet alleen in het bindend studieadvies.
Steeds meer studenten hebben dus last van psychische klachten. Zou de druk verminderen door het verlagen van het maximale aantal studiepunten? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu concludeerde dat het bindend studieadvies tot meer psychische klachten leidt. Diverse andere onderzoeken noemen echter ook andere belangrijke factoren. De oorzaak zou vaak liggen bij het combineren van een studie, een bijbaan, soms een bestuursfunctie en sociale contacten. Ook is er nog de druk om te voldoen aan het perfecte plaatje, wat versterkt wordt door social media. Het aantal prikkels voor studenten is enorm, stelt ook Bert van der Zwaan, oud-rector magnificus van de Universiteit Utrecht. Volgens hem ligt het probleem niet bij het bindend studieadvies. Deze is volgens hem juist heel succesvol: het verhoogt de kwaliteit van het onderwijs en beheerst de groeiende studentenstromen. “Er is nooit vastgesteld dat studie de belangrijkste factor is voor stress onder studenten,” stelt Van der Zwaan. “Er zijn zelfs aanwijzingen dat het aantal uren dat studenten feitelijk studeren nog steeds terugloopt.”
BALANS
Stress kan veel negatieve gevolgen hebben en het is belangrijk dat deze voorkomen worden. Of dit gebeurt door het verlagen van het maximale aantal studiepunten is nog maar de vraag. In het Science Café over Stress werd gesteld dat sommige mensen gevoeliger zijn voor stress dan anderen. Je reactie op stress is zowel genetisch bepaald als afhankelijk van je karakter en de mate waarop je op een voorval voorbereid bent. Het verlagen van de studielast zal dus niet voor iedereen dé oplossing zijn. In zowel het Science Café over Stress als de lezing ‘Druk: té is nooit goed’ werd wel de tip gegeven voor jezelf de balans te vinden om stress tegen te gaan. Misschien doen studenten wel te veel naast hun studie en putten ze zichzelf dáármee uit. Met het verlagen van het maximale aantal studiepunten geef je studenten de kans nog meer naast hun studie te doen. Zal het voor nog meer stress zorgen?
Bron: Universiteit Utrecht
DE INVLOED VAN RELATIES OP STRESS
Relaties spelen een cruciale rol in ons leven. Ze kunnen ons geluk en welzijn enorm vergroten, maar ook een belangrijke bron van stress zijn. Of het nu gaat om partners, familie, vrienden, of collega’s: de manier waarop we met anderen omgaan heeft direct invloed op hoe we ons voelen en functioneren.
Conflicten en spanningen
Elke relatie kent uitdagingen, en conflicten zijn onvermijdelijk. Een meningsverschil met een partner, spanningen met een collega, of een ruzie met een familielid kan een zware emotionele last met zich meebrengen. Deze conflicten leiden vaak tot piekeren, slaaptekort en een verhoogde stressreactie in het lichaam. Vooral als problemen niet worden uitgesproken of opgelost, kan de stress zich opstapelen en zelfs fysieke klachten veroorzaken.
Ongezonde relaties
Toxische relaties, waarin ongelijkheid, manipulatie, of een gebrek aan wederzijds respect centraal staan, kunnen een constante bron van stress zijn. Mensen in dit soort relaties ervaren vaak gevoelens van onmacht, verdriet of boosheid, wat kan leiden tot langdurige spanning en zelfs burn-out. Het herkennen en doorbreken van een ongezonde relatie is essentieel om stress te verminderen.
De druk van verwachtingen
Relaties brengen ook verwachtingen met zich mee. Denk aan het voldoen aan de wensen van je partner, het ondersteunen van familieleden, of het voldoen aan sociale normen in vriendschappen. Als deze verwachtingen te hoog zijn, kunnen ze een bron van stress worden, vooral wanneer je het gevoel hebt dat je tekortschiet.
Eenzaamheid in relaties
Paradoxaal genoeg kan je je ook eenzaam voelen in een relatie. Het gebrek aan echte verbinding of steun kan net zo stressvol zijn als het ontbreken van een relatie. Dit soort eenzaamheid kan leiden tot gevoelens van isolement en ontevredenheid, wat de stress verhoogt.
Positieve relaties als stressbuffer
Gelukkig kunnen relaties ook een krachtige buffer tegen stress zijn. Mensen met ondersteunende en liefdevolle relaties herstellen vaak sneller van stressvolle situaties en hebben een sterker gevoel van welzijn. Het gevoel dat je ergens terecht kunt met je zorgen of dat iemand je steunt in moeilijke tijden, kan stress verminderen en je veerkracht vergroten.
Hoe verminder je stress in relaties?
- Communicatie: Praat open en eerlijk over je gevoelens en behoeften.
- Grenzen stellen: Zorg dat je weet waar jouw grenzen liggen en communiceer deze.
- Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf, zodat je beter kunt omgaan met relationele uitdagingen.
- Zoek hulp: Relatietherapie of coaching kan helpen om spanningen in relaties te verminderen en beter te leren omgaan met conflicten.
Relaties hebben een diepgaande invloed op onze stressniveaus. Door bewust te werken aan gezonde verbindingen en patronen te doorbreken, kun je niet alleen stress verminderen, maar ook meer voldoening en geluk ervaren in je interacties met anderen.
Als je hier meer over wilt weten, neem dan contact met me op.