HOE GAAT EEN STRESSOPSTELLING IN ZIJN WERK
In een opstelling over stress kun je op verschillende manieren te werk gaan. Soms is het heel duidelijk wat de bron van je stressgevoelens is. Een drukke baan, de combinatie werk-gezin, jezelf overvragen of onderschatten, een relatie die niet lekker loopt, ziekte of zorgtaken voor een dierbare. Een willekeurige greep uit de zee van mogelijkheden die de bron vormen van stress of burnout. Wanneer de oorzaken duidelijk aanwijsbaar zijn, stellen we deze op en kijken naar hun onderlinge samenhang en invloeden. Ook kijken we naar je hulpbronnen en hoe deze mogelijk voor verlichting kunnen zorgen.
Soms is het echter niet zo expliciet of misschien zijn het oude patronen die ervoor zorgen dat jij in bepaalde situaties meer stress ervaart. Met behulp van een opstelling experimenteren we met verschillende elementen. Dan wordt bijvoorbeeld ook zichtbaar welke beweging of interventie verlichting kan brengen in jouw systeem.
Een stressopstelling is een bijzondere toepassing van systemisch werk waarin de dynamieken achter jouw stress onderzocht worden. Het doel is om inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken van stress en te ontdekken wat jou kan helpen om meer rust en balans te vinden. Hier lees je stap voor stap hoe zo’n opstelling in zijn werk gaat:
1. Het formuleren van je vraag
De sessie begint met het bespreken van jouw specifieke vraag of thema rondom stress. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- “Waarom blijf ik me uitgeput voelen, ondanks dat ik minder werk?”
- “Wat zorgt ervoor dat ik mijn grenzen niet kan aangeven?”
- “Hoe kan ik beter omgaan met de druk van mijn omgeving?”
Eveline helpt je om je vraag helder te krijgen en om te ontdekken wat je wilt onderzoeken tijdens de opstelling.
2. De opstelling voorbereiden
Vervolgens wordt jouw vraag of thema systemisch bekeken. Dit betekent dat Eveline kijkt naar hoe jouw stress mogelijk samenhangt met:
- Persoonlijke omstandigheden
- Dynamieken in je familiesysteem
- Relaties met werk, tijd, of andere belangrijke elementen in je leven
Deze onderdelen worden in de opstelling gerepresenteerd door mensen (in een groepsopstelling) of symbolen, zoals poppetjes of vloerankers (in een individuele opstelling).
3. De opstelling zelf
Tijdens de opstelling worden de representanten of symbolen geplaatst in de ruimte. Ze representeren bijvoorbeeld:
- Jijzelf
- Jouw werk of taken
- Een specifiek gevoel, zoals angst of schuld
- Een belangrijke persoon in jouw leven
Eveline observeert wat er gebeurt in deze opstelling en hoe de representanten zich tot elkaar verhouden. Dit proces maakt vaak patronen zichtbaar die je eerder niet bewust had opgemerkt.
4. Inzicht en beweging
Eveline stelt vragen en maakt kleine veranderingen in de opstelling, zoals het verplaatsen van een representant of symbool. Dit kan helpen om te zien welke aanpassingen bijdragen aan meer balans en minder spanning. Vaak komt er inzicht in:
- Welke lasten je onbewust draagt en hoe je ze kunt loslaten
- Wat je belemmert om je stress los te laten
- Hoe je jouw plek in werk of relaties anders kunt innemen
5. Afronding en reflectie
Na de opstelling is er ruimte om samen met Eveline na te bespreken wat je hebt ervaren en geleerd. Je krijgt handvatten om wat je ontdekt hebt in de opstelling toe te passen in je dagelijks leven.
Wat maakt een stressopstelling zo effectief?
Een stressopstelling werkt niet alleen cognitief maar ook op gevoelsniveau. Het geeft je direct zicht op patronen die je stress veroorzaken en biedt tegelijkertijd oplossingen om deze los te laten of anders te benaderen. Door het systemische perspectief ontdek je vaak nieuwe mogelijkheden om met stress om te gaan, die je zelf misschien niet had kunnen bedenken.
Met een stressopstelling krijg je meer helderheid, balans en inzicht in de oorzaken van je spanning. Dit kan je helpen om beter met stress om te gaan en uiteindelijk rustiger en veerkrachtiger in het leven te staan. Ben je nieuwsgierig? Neem contact op om een stressopstelling te ervaren!