Wat is systemisch werken?

Ik krijg vaak de vraag: Wat is nou systemisch werken?

Systemisch werken Definitie

De definitie van systemisch werk:

 • Systemisch werken is een benadering van problemen en uitdagingen die de manier waarop mensen in relatie tot elkaar staan en functioneren in hun sociale context in overweging neemt.
 • In plaats van individuele mensen of problemen te benaderen, richt systemisch werken zich op het grotere geheel en hoe dit de problemen en uitdagingen beïnvloedt.
 • Het kan helpen om inzicht te krijgen in de complexiteit van situaties en om oplossingen te vinden die rekening houden met de behoeften en belangen van alle betrokkenen.
 • Systemisch werken wordt vaak gebruikt in gesprekstherapie en gezinstherapie, maar kan ook in andere contexten worden toegepast.

Wat kan systemisch werken voor mij betekenen?

Systemisch werken kan helpen om je bewust te maken van de manier waarop jij en anderen in relatie tot elkaar staan en functioneren in een sociale context. Dit kan je helpen om beter te begrijpen hoe je eigen gedrag en keuzes anderen beïnvloeden, en om inzicht te krijgen in hoe grotere systemen en structuren invloed hebben op je leven. Dit kan je helpen om beter om te gaan met problemen en uitdagingen en om gezonder en gelukkiger te zijn. Maar weer, dit zou afhangen van je eigen situatie en de context waarin je het gebruikt.

Is systemisch werken gevaarlijk of eng?

Systemisch werken is niet per se gevaarlijk of eng. In feite kan het juist helpen om problemen en uitdagingen op een gezonde en constructieve manier aan te pakken. Het kan wel confronterend zijn om je bewust te worden van de manier waarop je eigen gedrag en keuzes anderen beïnvloeden en om inzicht te krijgen in hoe grotere systemen en structuren invloed hebben op je leven. Maar dit kan ook leiden tot persoonlijke groei en verbetering. Als je zorgen hebt over hoe systemisch werken voor jou zou kunnen werken, is het belangrijk om hierover te praten met iemand die  ervaring heeft met deze benadering Neem contact met me op als je hier 1 op 1 over wilt praten.

Voordelen

Er zijn een aantal voordelen aan systemisch werken:

 1. Het richt zich op het gehele systeem in plaats van alleen op individuele mensen of problemen.
  Dit kan helpen om inzicht te krijgen in de complexiteit van situaties en om oplossingen te vinden die rekening houden met de behoeften en belangen van alle betrokkenen.
 2. Het kan helpen om beter te begrijpen hoe je eigen gedrag en keuzes anderen beïnvloeden en hoe grotere systemen en structuren invloed hebben op je leven.
  Dit kan je helpen om bewuster te worden van je eigen rol en verantwoordelijkheid in situaties.
 3. Het kan helpen om beter om te gaan met problemen en uitdagingen, en om gezonder en gelukkiger te zijn.
  Door inzicht te krijgen in de relaties en structuren die een rol spelen in je leven, kan je beter begrijpen hoe je jezelf en anderen kunt steunen en helpen.
 4. Het kan leiden tot persoonlijke groei en verbetering.
  Door je bewust te worden van je eigen gedrag en keuzes en hoe deze anderen beïnvloeden, kan je werken aan veranderingen die leiden tot een gezonder en gelukkiger leven voor jezelf en anderen.

Nadelen

Er zijn een aantal mogelijke nadelen aan systemisch werken:

 1. Het kan confronterend zijn
  Door je bewust te worden van je eigen gedrag en keuzes en hoe deze anderen beïnvloeden, kan je geconfronteerd worden met dingen waar je liever niet aan zou willen denken. Dit kan leiden tot emotionele pijn of ongemak.
 2. Het kan moeilijk zijn om te begrijpen
  Systemisch werken kan complex zijn en het kan moeilijk zijn om te begrijpen wat het precies inhoudt. Dit kan ervoor zorgen dat mensen afhaken voordat ze de volledige voordelen ervan hebben kunnen ervaren.
 3. Het kan tijdrovend zijn
  Systemisch werken kan veel tijd en energie vergen. als je probeert om een groter systeem te veranderen of te verbeteren. Dit kan betekenen dat je andere dingen moet opgeven of prioriteiten moet herzien.
 4. Het kan moeilijk zijn om te implementeren
  Systemisch werken is vaak gericht op het veranderen of verbeteren van grotere systemen en structuren.  Dit kan moeilijk zijn om te doen als je niet de juiste middelen of ondersteuning hebt. Dit kan ervoor zorgen dat het moeilijk is om de volledige voordelen ervan te behalen.

Heb je nog meer vragen over systemisch werk? Neem contact met me op.