Stress en burn-out bij jongeren

Stress en burn-out bij jongeren wordt lang niet altijd serieus genomen, zo blijkt ook weer uit dit van het NOS  item/artikel en interview met Jip: “Stel je niet aan. Jullie weten niet wat hard werken is. Wacht maar tot je een echte baan hebt..”

Toch is stress een onderwerp wat we wel degelijk serieus moeten nemen. Zestig % (!) van de middelbare scholieren geeft aan dat ze last heeft van chronische stressverschijnselen. Deze kinderen zijn heel ontvankelijk en leerbaar en met een aantal oefeningen, praktische handreikingen en achtergrondinformatie zijn ze heel snel in staat nieuwe inzichten en patronen te ontwikkelen waardoor ze veel beter met de stress om kunnen gaan.

Hieronder een korte impressie van wat leerlingen zeggen naar aanleiding van de training Stresspreventie voor Scholieren:

“Voor de trainingen merkte ik al een hele tijd dat ik bij bepaalde toetsen niet lekker in mijn vel zat en erg gespannen was. Soms zo gespannen dat ik daardoor onvoldoendes haalden die absoluut niet nodig waren. Toen ik dan ook kon meedoen aan deze bijeenkomsten was dat wel heel fijn.”

“Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat je stress moet loslaten als je er niks aan hebt. Ik wist het wel maar het horen hielp toch wel echt. Ook de kleine tips hier en daar waren handig en de opdrachten waren ook leerzaam.”

“Wat ik heel leuk vond aan het traject was dat er genoeg afwisseling was tussen luisteren en zelf dingen doen. De theoriestukken tussendoor waren interessant en goed om te weten en om dat vervolgens zelf te proberen voegde veel goeds toe, bijvoorbeeld het 5G-model.”

“Ik vond deze trainingen een fijne ervaring, ik ging elke week met een fijn gevoel weer naar huis. Dit kwam omdat er een fijne sfeer was, je kon alles kwijt en het voelde vertrouwd. Ik vind het ook erg fijn om met andere meiden van mijn leeftijd met dezelfde problemen te praten, we begrepen elkaar en hielpen elkaar. We bouwden een band op die puur uit het openstellen ontstond. Dit was heel fijn. Toen ik binnenkwam bij deze training was ik totaal niet mezelf, heel verlegen en een stressniveau met het cijfer 3. Nu is deze 9,5 en bij toetsen zo’n 7. Een groot verschil dus. Ik merk dat ik beter in mijn vel zit en dat als ik stress ervaar ik veel dingen kan toepassen die ik bij de training geleerd heb…
Aan de trainingen was het fijn dat deze begonnen met een korte meditatie, zo kon je alles loslaten even in jezelf komen. De rustige en uiteindelijk vertrouwde stem van Eveline was ook fijn om naar te luisteren… De informatie die we kregen was precies genoeg en heel leerzaam. Ik herkende heel veel dingen die er verteld werden. Die herkenning en erkenning was erg fijn. De oefeningen die we deden vond ik erg leuk en voegde veel toe… Ik heb geen tips of verbeterpunten, behalve dat het misschien fijn en overzichtelijk is om aan het begin van de trainingen een klein schemaatje of iets te zien om te kijken wat er in de trainingen aan bod komt.
Ik vond deze trainingen heel fijn en zo niet weten wat zonder nu zou doen. Ik wil Eveline heel erg bedanken voor het helpen, zodat ik mijn leven kon veranderen, ik zou hier de rest van mijn leven wat aan hebben dus BEDANKT!.”

“Het was gewoon een hele goede training en het voelt ook echt wel alsof ik er iets aan heb gehad. Ik voel me minder gestrest, en als ik wel stress voel dan kan ik daar beter mee omgaan. Al met al succesvol dus en ook heel erg leuk en gezellig! ”

“Ik vond het een erg leuke ervaring met super mensen. Ik heb er veel van geleerd en ik vind het eigenlijk heel jammer dat het afgelopen is. Ik zal de wekelijkse momentjes met de mensen die nu mijn vriendinnen zijn geworden erg missen, het gaf me rust en het was gewoon altijd heel gezellig”.

“Wat is het effect hiervan voor je omgeving? Mijn omgeving heeft met een relaxtere en vrolijkere meid te maken.”

“Het was een erg prettige ervaring die me heeft geholpen om beter met stressvolle situaties om te gaan. Tijdens de sessies heb ik veel geleerd en is het probleem goed aangepakt.”

Interesse?: www.stresspreventievoorscholieren.nl