Het lijkt haast wel een volksepidemie; druk, druk, druk. Geen tijd en altijd haasten. Tegelijkertijd is het bijna een synoniem voor status. Want wie het druk heeft is belangrijk en wie belangrijk is doet het goed. Of het wordt gebruikt als excuus. Want ja, als je druk bent dan komt tijd voor vriendinnen of zomaar even een dagje niks, op de allerlaatste plaats. Dit is nu precies waar de denkfout optreedt. En daarmee ook de stressverschijnselen.
Stress is overigens een oeroud overlevingsmechanisme dat ervoor zorgt dat wij als oermens meer gefocust, sneller en krachtiger waren in levensbedreigende situaties. Een korte hevige lichamelijke reactie maakte dat we aan de beer konden ontsnappen of het hert konden schieten, zodat het gezin weer eten had. Na deze heftige inspanning was er tijd voor ontspanning. Het hert ging mee naar de grot, werd klaargemaakt en we konden weer een paar dagen rustig ontspannen voor er opnieuw gejaagd moest worden. Dit illustreert tevens waar het tegenwoordig scheef gaat. Er is niet of nauwelijks meer tijd voor ontspanning. En hoewel op de bank voor de TV hangen soms best ontspannen kan voelen, alle beelden die ons netvlies bereiken worden ervaren als werkelijkheid en ons brein en daarmee onze hormoonhuishouding maken overuren bij het zien van bedreigende of ongemakkelijke situaties.
Om het evenwicht terug te krijgen in de balans van draagkracht en draaglast, heb je na de inspanning ook ontspanning nodig voor het broodnodige herstel, zowel fysiek als mentaal. In de training Stresspreventie voor Scholieren werk ik met jonge mensen vanaf 14 jaar die last hebben van stressverschijnselen, hetgeen zich vaak uit in faalangst of andere angstklachten.
Ze zijn niet de enige want – schrik niet – 60% van de jongeren heeft last van chronische stressverschijnselen. Een burnout bij kinderen van 15 is dan ook helaas geen uitzondering. De druk die deze jonge mensen ervaren is enorm. En, hoewel vanuit de beste bedoelingen, wij als ouders dragen daar ook ons steentje aan bij. Wij zijn in eerste instantie het rolmodel, het voorbeeld – bedoeld of onbedoeld – aan wie onze kinderen zich spiegelen. Naast de schoolprestaties, de druk van de selectie op het sportveld, de dwingende kracht van de social media en het belang van nevenactiviteiten voor een eventuele vervolgstudie is het verwachtingspatroon van ouders zeer bepalend voor de hoeveelheid druk die een puber ervaart.
Deze brede maatschappelijke druk kunnen we helaas niet voor ze wegnemen. We kunnen ze wel leren om op een andere manier met deze druk omgaan, zodat draagkracht en draaglast weer beter in balans komen. Dat begint bij het managen van onze eigen verwachtingen en het geven van het juiste voorbeeld. Door ook wat meer tijd te maken voor onszelf. Want geen tijd bestaat niet; geef jezelf weer prioriteit!
In de training Stresspreventie voor Scholieren leren scholieren op een andere manier met druk om te gaan. De technieken, tips en tools die ze hier leren vormen een stevige basis en zijn een investering voor het leven. De training wordt gegeven in Hilversum in kleine groepjes. (www.stresspreventievoorscholieren.nl ).
Voor eindexamenkandidaten is het mogelijk deze training 1 op 1 te volgen. Voor ouders zijn er coaching gesprekken om zicht te krijgen op de verschijnselen van stress en hoe hiermee om te gaan in de thuissituatie.
Eveline is trainer en coach voor iedereen die een stap wil maken in de persoonlijke ontwikkeling of los wil komen van oude patronen en belemmerende gedachten en overtuigingen om met meer energie, vrij en geïnspireerd te leven en werken.