Een ander perspectief door coaching

Hoe je naar de dingen dingen kijkt wordt bepaald door verschillende factoren. Zo wordt de wereld die je om je heen waarneemt gekleurd door jouw ervaringen en herinneringen. De geur van gemaaid gras brengt mij bijvoorbeeld in een fractie van een seconde terug naar dat meisje van 5 jaar oud. Ik maakte in een zonovergoten achtertuin met mijn buurmeisje heerlijk geurende gras-nesten om vervolgens samen chocolade paaseieren uit te broeden. En laatst kwam mijn oma plots in een vlaag voorbij, toen ik ergens de Lelietjes van Dalen van haar Diorissimo parfum rook.

Je waarneming wordt door nog veel meer beïnvloed. Zoals bijvoorbeeld door je waarden en overtuigingen. Overtuigingen kunnen heel helpend zijn – “Ja hoor, dat kan ik wel” – maar kunnen je ook behoorlijk remmen – “Dat lukt me nooit, ik ben toch veel te…..”- wat dan volgt mag je zelf in vullen.

Deze saboterende gedachten zorgen ervoor dat je een spannende situatie van tevoren gaat inkleuren. Je maakt een beeld hoe die situatie zal gaan verlopen en plakt daar allerlei niet-helpende gedachten en overtuigingen op. Met als gevolg dat deze situatie angstaanjagende proporties aanneemt en de lust om ermee te dealen je volledig vergaat.

When you change the way you look at things..

Vaak is de eerste stap bewustwording. Bewustwording van je eigen gedachten, de filters waardoor jij naar een bepaalde situatie kijkt. Soms is dat alleen al genoeg om op een andere manier met een situatie om te gaan. Lukt dat niet direct en ligt het allemaal toch complexer, dan kan coaching uitkomst bieden. We kijken samen naar mogelijke oorzaken en creëren een ander perspectief. Door dit nieuwe beeld leer je anders omgaan met dingen waar je steeds tegenaan loopt.

The things you look at change.

 

Neem hier contact op voor een ander perspectief of een kennismakingsgesprek.